Onderwijs & ICT
Huibert werkt inmiddels 6 jaar bij Greijdanus. Hij heeft een achtergrond in het basisonderwijs en was vanaf kleins af aan altijd al geïnteresseerd in computers. Zijn huidige rol is een mooie combinatie van beide. Zo is hij dagelijks bezig met gebruikersondersteuning, maar stuurt hij ook het frontoffice team aan.
Huibert heeft in de afgelopen jaren het een en ander zien veranderen. Zo vertelt hij dat tot voorkort de organisatie echt alles zelf deed op ICT gebied. Er was een eigen datacenter en veel zaken waren in eigen beheer. Huibert: “De afgelopen tijd zijn we steeds meer aan het doorontwikkelen naar een regie-organisatie, waarbij we zelf de spin in het web zijn én het aanspreekpunt voor de eindgebruiker. Daarnaast werken we samen met verschillende partners.”
De eindgebruiker is in het geval van Greijdanus een leerling of docent. Eigenlijk is er een onderscheid te maken tussen het onderwijs en de ondersteuning. Het onderwijs draait op Google, en de leerlingen maken gebruik van Chromebooks. Docenten hebben ook een Chromebook in bezit, zodat de manier van werken aansluit op die van de leerlingen. Daarnaast wordt er door de ondersteuning intern gebruikgemaakt van het Microsoft platform. Docenten gebruiken dus beide.
Het beleid van de apparaten
In het voortgezet onderwijs heb je als leerling recht op gratis leermiddelen, dit is een aantal jaren geleden landelijk bepaald. Leerlingen moeten leermiddelen kosteloos tot hun beschikking krijgen. Greijdanus faciliteert dit volledig en schaft alle hardware voor haar leerlingen aan. Leerlingen krijgen de apparaten in bruikleen. “Na 3 jaar vervangen we die, en krijgen ze een ander apparaat in bruikleen. Zo weten wij enerzijds dat de leerlingen altijd een fatsoenlijk apparaat hebben, en anderzijds dat ze allemaal dezelfde hebben. Dus je zadelt een docent ook niet op met een klas vol leerlingen die allen een ander apparaat gebruiken. Dit doen we op Chromebooks, wat het beheer ook heel makkelijk maakt. Als er iets aan de hand is met een apparaat, komt een leerling bij ons, krijgt diegene een nieuwe en kan direct verder met hun werk”, vertelt Huibert.
Daarnaast zijn Chromebooks makkelijk in beheer. De leerlingen krijgen een apparaat, maar er wordt wel vooraf bepaald en ingesteld wat zij er wel of niet mee kunnen. Zo wordt de wifi van tevoren ingesteld en wordt er ingeregeld welke websites wel of niet bezocht mogen worden.